duminică, 16 ianuarie 2011

Rosu si Negru

Stendhal-Rosu si Negru
Autor:Stendhal
An aparitie:1830
Opinie personala:Desi cartea a trebuit sa o citesc pentru scoala mi s-a parut un roman foarte interesant,Julien fiind un personaj tragic,mi-a aratat si alte aspecte ale vietii si este deja fixat la favorite.Mai jos aveti un rezumat.

“Roşu şi Negru” este un “dublu” roman de dragoste. Eroul principal, Julien Sorel, este fiul unui cherestegiu dintr-un sat de munte. Acesta are câteva abilităţi intelectuale ce-l vor propulsa dealungul romanului în înalta

societate franceză de la Paris.
Eroul nostru, în vârstă de numai 22 de ani, trăieşte la intensitate maximă, pe rând, două iubiri interzise confirmând principiul fructului interzis. Totodată el este un tânăr cu ambiţii înalte şi foarte dificil de atins, datorită poziţiei sale sociale. Acest “handicap” este însă echilibrat de o putere de memorare foarte bună.

Singura sa cale de a reuşi să ajungă cineva în societate este aceea a bisericii. Astfel el reuşeşte să primească o bursă într-un seminar din Besancon, unde va avea parte de un trai foarte greu. Personal cred că autorul a folosit acest prilej pentru a creiona părerea sa personală în ceea ce priveşte preoţimea din acea perioadă.

În cele din urmă Julien ajunge secretarul marchizului de La Mole, unde se îndrăgosteşte de fiica acestuia.

Autorul descrie cu lux de amânunte atât trăirile eroului cât şi ale amantelor acestuia, mărind astfel suspansul acţiunii.

Titlul, “Roşu şi Negru” provine din cele 2 extreme între care oscilează Julien: Roşu – culoarea uniformei armatei Napoleoniene (Napoleon era idolul său) şi Negru – culoarea hainei preoţeşti (calea aleasă de Julien pentru a reuşi să obţină o poziţie respectabilă în societate)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu